featured kuchnia

Gulasz z... łosia

11:17:00wariat

gulasz z łosia

Tak tak, dobrze przeczytaliście - z łosia. W moje ręce trafiło mięso prosto ze Skandynawii. W smaku z początku przypomina wołowinę, ale po chwili pojawia się smak przypominający podroby. Specyficzny, ale całkiem przyjemny smak. Spróbujcie sami! :) 

Składniki:
1,3 kg mięsa z łosia
1-2 marchewki
30 dag pieczarek
kawałek pora
1-2 cebule
2-3 ząbki czosnku

Przyprawy:
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pół łyżeczki cynamonu

1. Mięso skroić w kostkę, przesmażyć.
2. Cebulę skroić w piórka i przesmażyć razem z czosnkiem.
3. Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć.
4. Do mięsa dolać trochę bulionu, dusić powoli, aż puści swoją wodę.
5. Po 30 min. dodać pokrojoną w grubszą kostkę marchewkę, pora i pieczarki. Dusić aż mięso będzie miękkie.
6. Gdy będzie potrzeba zagęścić zawiesiną z 2-3 łyżek mąki.

Gulasz podawać sam lub z dodatkami np. puree ziemniaczane lub pieczone ziemniaki.

Smacznego! ;)


gulasz z łosia

gulasz z łosia

You Might Also Like

0 komentarze



email marketing zapewnia MailPlanner







Popular Posts

najnowsze posty

Formularz kontaktowy