Tak tak, dobrze przeczytaliście - z łosia. W moje ręce trafiło mięso prosto ze Skandynawii. W smaku z początku przypomina wołowinę, ale po chwili pojawia się smak przypominający podroby. Specyficzny, ale całkiem przyjemny smak. Spróbujcie sami! :)
Składniki:1,3 kg mięsa z łosia
1-2 marchewki
30 dag pieczarek
kawałek pora
1-2 cebule
2-3 ząbki czosnku
Przyprawy:
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pół łyżeczki cynamonu
1. Mięso skroić w kostkę, przesmażyć.
2. Cebulę skroić w piórka i przesmażyć razem z czosnkiem.
3. Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć.
4. Do mięsa dolać trochę bulionu, dusić powoli, aż puści swoją wodę.
5. Po 30 min. dodać pokrojoną w grubszą kostkę marchewkę, pora i pieczarki. Dusić aż mięso będzie miękkie.
6. Gdy będzie potrzeba zagęścić zawiesiną z 2-3 łyżek mąki.
Gulasz podawać sam lub z dodatkami np. puree ziemniaczane lub pieczone ziemniaki.
Smacznego! ;)
0 komentarze